Jan Knippenberg
Hardlopen is Kunst
Jan Knippenberg
Mens als duurloper
Sportboek Achilles
Poëzie
Film
Contact
Knippenberg Memorial
Knippenberg Memorial

Jan Knippenberg

Knippenberg anno 1987 - foto Erven Jan Knippenberg

Nadat Jan Knippenberg in 1995 op slechts 47-jarige leeftijd was overleden, werd direct een jaarlijkse herdenkingsloop in het leven geroepen: de Jan Knippenberg Memorial (JKM). Dit moest geheel in de geest van de Knip de langste strandrace ter wereld worden gaande over een afstand van honderd Engelse Mijl – circa 161 kilometer – tussen startplaats Den Helder en de finish in Hoek van Holland. In eerste instantie werd de race georganiseerd door de Stichting JKM waarin ook Bob Knippenberg - de broer van Knip - zitting had. De Memorial werd sinds 1998 om de twee jaar gehouden en werd de zusterwedstrijd van De Zestig van Texel. Wel werd de tocht gekortwiekt en ging niet meer naar Hoek van Holland. De hardloopwedstrijd ter herinnering aan de Hoekse dan wel Texelse pionier van het langeafstandlopen speelde zich af tussen Den Helder en Bergen aan Zee en ging over een afstand van vijftig Engelse Mijl. Voor veel ultralopers was dat toch even slikken. 

-

In 2008 is door verschillende partijen - op instigatie van marinier Hermy Heymann - weer gewerkt aan de originele 100 EM, met ondersteuning door de Koninklijke Marine. Op 19 april is de originele afstand gelopen, ditmaal van Vlaardingen naar Den Helder. Na een afgelasting van de echte race tijdens Pasen, dit vanwege bizarre weersomstandigheden, was de loop verplaatst naar 18/19 april. Toevalligerwijs viel dit samen met de boekpresentatie van de herziene druk van De mens als duurloper. Gelijktijdig met de eerste finisher van de JKM, Jan Albert Lantink, werd de boekpresentatie gehouden in Fort Erfprins. Met bijdrages van Karel van de Graaf, Mikel Knippenberg, Andra Laarhuis, Dirk Jan Roeleven, Bob Knippenberg, Mai Spijkers, Hanna Knippenberg, Jonathan Knippenberg en Ron Teunisse was dit een zeer bijzonder eerbetoon aan Jan Knippenberg - een belangrijk pionier en frontrunner van de loopsport in Nederland en ver daarbuiten.

-

Ook de editie van 2010 is succesvol geweest. Lees het verslag van Mikel Knippenberg en zijn foto's van de editie van 2010. Ook de editie van 2012 was zwaar maar succesvol. Op Goede Vrijdag 6 april 2012 werd gestart in Naaldwijk. Bijzonder was dat een team van Oud-Toppers uit het verleden meedeed. Race-director Dick de Waal Malefijt wist een mooie JKM te organiseren met een nieuw team organisatoren. Ditmaal zonder steun van de Koninklijke Marine.

 

Voor de editie van 2014 is wederom een nieuw organisatiecomité gevormd dat bestaat uit:

 

Martien Baars (algehele coördinatie)

Mikel Knippenberg (PR)

Henri Thunnissen (verzorgingsposten)

Peter Kamermans (rayonhoofd Hoek van Holland)

Michiel Hoefsmit (contact US/UK ultrarunners)

Hermy Heymann (adviseur)

 

Meer informatie over de editie van 2014 is te vinden op www.janknippenbergmemorial.nl. De editie van 2014 start in Hoek van Holland in de nacht van donderdag op vrijdag 19 april om 00.00 uur. Je kunt de JKM ook op facebook en twitter volgen.

 

Finish JKM 2008

Finish JKM 2008 - foto Björn Paree

 

Lees ook: HELDENDAAD van Zoutman
Lees ook: De mens als duurloper Volkskrant
Lees ook: PAROOL Arthur van den Boogaard
Lees ook: Sta op en loop
Lees ook: Finish JKM 2008 op NU Sport
Lees ook: Blootsvoets lopen Wouter Buist
Lees ook: Liever sterven op het strand (JKM 2008)
Lees ook: KEEP ON RUNNING over De mens als duurloper
Lees ook: Trouw over Zestig van Texel 2009
Lees ook: 'Waarschijnlijk is dit het, dat moet haast wel' door Nico Schulte
Lees ook: JKM 2010, 100 mijl heroïek

Lees ook: Zestig van Texel 2013, Zestig knotsgekke kilometers over kil Paaseiland
Lees ook: JKM 2012, Knips' Massacre
Lees ook: JKM 2014, een zware editie nieuwe stijl
Lees ook: Kader Abdolah over hardlopen
Lees ook: Luc Krotwaar wint Hoogmis van het Ultralopen (Zestig van Texel 2011)

Bekijk ook de foto's van de JKM 2010 op de site van Olivier Jacques

Bekijk ook het televisie-interview van Ron Teunisse en Mikel Knippenberg bij Noord-Hollands Diep

Bekijk ook Wim Verhoorn over Jan Knippenberg